Bilder från Riga - Sevärdheter

Under vistelsen i Riga hann vi se några av stadens främsta sevärdheter. De flesta sevärdheterna i Riga är lokaliserade i Gamla stan som låg alldeles i närheten av det hotellet vi bodde på. Vi kunde visserligen se det mesta från hotellrummen men självklart ville vi se några av de på lite närmare håll. När vi var på seightseeingturen fick vi dessutom veta en del fakta om de olika byggnaderna, statyerna osv. Därför är detta inlägg ett ypperligt tillfälle att föra denna information vidare. 
 
På de tre första bilderna ser ni Lettlands frihetsmonument som byggdes efter det lettländska oberoendekriget som pågick år 1918-1920. Monumentet byggdes för att hedra alla soldater som dödades under kriget och idag är det en viktig symbol för Lettlands frihet, självständighet och oberoende. Monumentet är 42 meter högt och högst upp på pelaren är en staty föreställande en kvinna som håller i tre stjärnor som symboliserar de tre kulturella regionerna Kurzeme, Vidmeze, Latgale.
Det var ofta personer som la blommor vid monumentet och ibland stod även två vakter framför. 
En annan sevärdhet som egentligen inte var särskilt speciell att se på var Svenskporten. Det är helt enkelt en port som går rakt igenom ett boningshus. Det speciella är dock att det är den enda porten som finns kvar från Rigas ringmur som byggdes under den tiden då Sverige var i makt i Lettland. Därav namnet svenskporten. 
Den vänstra bilden föreställer Rigas domkyrka/katedral som ligger mitt i gamla stan. Just när vi besökte Riga var kyrkan under ombyggnation (därav de mönstrade skynket och näten). Kyrkan byggdes i början av 1200-talet och har sedan dess byggts om ett antal gånger. Det är den största medeltida kyrka i Balitkum och är ett av rigas mest kända landmärken. På bilden till höger ser ni Rigas kruttorn som är det enda tornet som finns kvar från Rigas försvarsmur. Under 1600-talet användes tornet för att lagra krut men det har även används som lagringsplats, fängelse och tortyrkammare.
Det här är nativity of christ cathedral som är den största ortodoxa kyrkan i Riga. Det var omöjligt att inte se den när man passerade och det är minst sagt en vacker byggnad. Dess gyllende kupoler glänste fint i solljuset och insidan var också helt fantastik. Det var förbjudet att fota inuti katedralen men jag kan lova er att väggmålningarna var helt makalösa. Kyrkan öppnade år 1884 och har sedan dess varit aktiv på olika sätt. 
De sista bilderna är fotade kring Rigas rådhustorg som är väldigt populärt att besöka som turist. Till höger ser man svartbrödernas hus och i bakgrunden till vänster ser man S:t Peterskyrkan. Svartbrödernas hus byggdes år 1334 och har sedan dess används i olika syften. Byggnaden totalförstördes under andra världskriget och byggdes sedan upp på nytt. 
Mitt på rådhustorget står en staty som föreställer St Roland. Den nuvarande statyn är från år 2000 då den ursprungliga statyn från 1896 skadades under andra världskriget. Statyn är en symbol för Lettlands frihet. 
Två lite närmare bilder på S:t Peterskyrkan. Kyrkan är 123 m hög och har sedan dess att den byggdes renoverats och gjorts om ett antal gånger på grund av blixtnedslag, bränder och förslitningsskador. Har inte särskilt mycket historia kring själva kyrkan, men den var inte så jättespeciell i mina ögon. Man kunde i alla fall åka upp i tornet för att se utsikten om man hade lust. 
Det var alla bilderna från de sevärdheter som vi besökte och tittade på. I nästa inlägg kommer jag att lägga upp bilder från stadens mysiga gator. 


Kommentarer
 regni

Du skriver informativt, trevligt och lägger in fina bilder . Är det en blivande journalist som presenterar sig ? Kramar .

Svar: Vad snäll du är! Ja, man vet aldrig. Kram
Elin Eriksson

 2015-08-15 13:54:02
 Williamexary

Once you are ready to place your order, please select the "Education programs" option on our Contact Form and include details about how you will be using the software in your organization, and how many licenses you would need to purchase.

Excalibur Black Polyscreen Sheets 9 Tray Adjustable Thermostat Food Dehydrator
Cuisinart 5 5 Quart 12 Speed White Countertop Stand Mixer with Metal material
DutchQ DIY Dark Black Cold Brew Hand Drip Hand Made Simple Coffee Maker R u
Toter 1 cu yd Gray Universal Tilt Truck Garbage Waste Receptacle Cleaning Tool
Coat Rack Bar with Hat Hooks in Hammered Steel ID 8345

Mr Kocoglu appeared in court several hours after his arrest but had no family or other supporters in the court.

Panasonic IH Rice Cooker AC220V 10Cup 1 8L Large heat Delicious from Japan F S
OMCAN BB CN 0012 D 49 2 Door 1 Tower Commercial Bar Beer Kegerator Cooler
Keurig K55 Single Serve Programmable K Cup Pod Coffee Maker Black

Cherry Creek, 16th St.

Spoon Front Subframe Rigid Collar For LEXUS HS250h 50261 ZVW 000
Tiffer Yogurt Maker Desert Maker Multi Dericis YG 6548 JP

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)

Trackback